Ik ben geen intensieve volger van de NFL maar sinds mijn studententijd kijk ik wel de jaarlijkse finale: de Superbowl. Een vijf uur durend spektakel dat alle zinnen prikkelt. Entertainment van de bovenste plank ook al ben je niet per se een volger van het American Football.

Nu is er een team de New England Patriots dat onder leiding van coach Bellichick het dominante team is van de laatste tien jaar en vorig jaar via een onwaarschijnlijke ontsnapping de vijfde titel binnen wist te slepen tegen de Atlanta Falcons. Ik zal het mezelf nooit vergeven dat ik in de rust ben gaan slapen en de volgende dag via teletekst moest lezen over deze historische overwinning.

Nu dit jaar hebben ze weer de Superbowl gehaald via weer een spectaculaire inhaalrace die in het laatste kwart zijn beslag kreeg tegen de Jacksonville Jaguars. Hoe flikken ze dat keer op keer en wat kunnen we leren van Bellichick. Nu stuitte ik op een interview met Bellichick op CNBC waarin hij zijn vijf regels van exceptioneel leiderschap toelicht.

Ten eerste:

Leiderschap betekent dat je een team bouwt dat helemaal voorbereidt is en zich daardoor direct aan kan passen aan elke situatie die zich voordoet.

Ten tweede:

Als situaties kritiek zijn en er onder hoge druk geleverd moet worden zet dan de mensen in die je vertrouwt en die het meest consistent zijn onder elke omstandigheid.

Ten derde:

Leiderschap betekent dat je de baas moet zijn.

Ten vierde:

Leiderschap gaat over begaan zijn met je mensen en weten wat er speelt in hun leven. Werk en privé grijpen steeds meer in elkaar en beïnvloeden elkaar zowel positief al negatief.

Ten vijfde:

Leiderschap is nooit op je lauweren rusten.

Ik verheug me op de Superbowl van 4 februari a.s. vanwege het spektakel maar ook zeker vanwege deze bijzondere leider.

 

Hans-Willem 

Tips om een team sales gedreven te krijgen

Laat een reactie achter